Avfuktare

En avfuktare är ett bra sätt att förhindra framtida problem med fukt i utrymme som källare, badrum, tvättstugor och sommarstugor där luftfuktigheten riskerar bil hög. Hög luftfuktighet under längre perioder kan ge problem med bland annat mögel och dåligt inomhusklimat. En avfuktare kan även vara ett energieffektivt sätt att torka tvätt.

RELATIV FUKTHALT

Relativ fukthalt eller RF är ett mått på hur mycket fukt luften kan bära. Beroende på olika förutsättningar varierar mängden vattenånga i luften. Varm luft kan binda mer vattenånga än kall luft. Den relativa fuktigheten inomhus påverkas av bland annat ventilation och uppvärmning och kan därför skilja sig från RF utomhus. När varm fuktig luft utifrån kommer in och kyls ner i till exempel källare eller grund så ökar RF.

Om den relativa fuktigheten, RF i hus, grund eller på vinden stiger till 70 % eller mer under längre perioder, flera veckor eller månader, finns en förhöjd risk för mögelpåväxt på organiska material

När behövs Avfuktare?

Om RF blir för hög, över 70 %, under en längre tid kan det finnas behov av en avfuktare. Dålig lukt, kondens på fönsterrutor, färgförändringar och fläckar kan vara tecken på att du behöver se över och åtgärda luftfuktigheten i huset.

Börja alltid med att se över att ventilationen är tillräcklig och håll alltid koll på hur luftfuktigheten förändras när du gjort ändringar som påverkar husets täthet eller värme i olika utrymmen. Har du till exempel installerat värmepump eller fjärrvärme i stället för pellets- eller vedpanna kan en avfuktare i källaren vara ett sätt att kompensera för att spillvärmen från den gamla pannan försvunnit.

För att ta reda på RF i olika utrymmen kan en hygrometer eller luftfuktighetsmätare användas. Eftersom RF varierar beroende på saker som väder, temperatur och aktivitet bör luftfuktighet mätas under en längre tid och under flera perioder under året. Välj gärna ett instrument där historiska värden lagras.

Källare, krypgrunder och kallvindar är utrymmen där det kan behövas avfuktare. Andra områden där det under vissa förutsättningar kan vara motiverat att sätta in en avfuktare är fritidshus, husvagn, båt eller andra utrymmen som inte värms under vintern.

Vid all avfuktning är det viktigt att komma ihåg att stänga ventiler till utrymmet så att tillförsel av ny fukt minimeras.

Energieffektiv avfuktning

Det finns flera saker som påverkar hur mycket energi en avfuktare använder. Fuktlast, vilken typ av avfuktare du använder och hur den används är viktiga parametrar.

Energianvändningen varierar mellan de olika teknikerna och det kan även vara stor skillnad mellan olika modeller med samma teknik. Avfuktare saknar krav på ekodesign och energimärkning. Fråga säljaren eller använd datablad för att jämföra energianvändning innan köp.

  • Försök minska fuktlasten i utrymmet som behöver avfuktas. Åtgärder som kan minska fuktlasten kan till exempel vara att täta utrymmet eller att minimera fuktkällorna. Använder du avfuktare för att torka tvätt så kan du minska fuktlasten genom att ställa in tvättmaskinen så att centrifugeringen blir optimal.

  • Välj rätt avfuktare till det utrymme du ska avfukta. Termiska eller hygrodynamiska avfuktning är det mest energieffektiva att använda för avfuktning av kallare utrymmen som vind, källare och krypgrund. Till uppvärmda utrymmen är en kondensavfuktare med hög kapacitet det mest energieffektiva valet. 

  • Välj en avfuktare med hög kapacitet. Ska du avfukta ett utrymme med mycket fukt är det mer energieffektivt att välja en avfuktare med hög kapacitet som inte behöver gå på max, än en mindre avfuktare som kontinuerligt går i sitt maxläge.

  • Följ manualens anvisningar om hur du ska placera avfuktaren för att den ska arbeta optimalt.

  • Underhåll din avfuktare på rätt sätt. En ren avfuktare behöver mindre energi än en som är full med damm och annan smuts. Regelbunden rengöring och filterbyte gör att avfuktaren håller längre och att energianvändningen blir så låg som möjligt.

 

olika typer av AVFUKTARE

Det finns flera olika typer av avfuktare och egenskaperna skiljer sig. För att hitta den modell som passar i just ditt fall är det bra att jämföra bland annat effektivitet, kapacitet och energianvändning. Ha även saker som utrymmets storlek, temperatur och den relativa fuktigheten i åtanke eftersom samma avfuktare kan fungera olika bra beroende på vilken miljö den placeras i. 

Sorptionsavfuktare

I en sorptionsavfuktare fångas vattenångan i ett fuktabsorberande material som därefter värms så att vattnet avdunstar. Det avdunstade vattnet skickas ut från byggnaden via en ventilationsslang. Det krävs en hel del energi för att vattnet ska avdunsta och det är viktigt att utrymmet som ska avfuktas är tätat.

Sorptionsavfuktare klarar att avfukta såväl varma som kalla utrymmen. Är utrymmet som ska avfuktas kallare än +15 grader, till exempel i en krypgrund, är sorptionsavfuktare ett bra val. Avfuktning med sorptionsavfuktare kan vara energikrävande. För att avfukta en grund på 90 kvm kan det krävas mer än 3 000 kWh under ett år.

Kondensavfuktare

I en kondensavfuktare passerar fuktig luft förbi kylslingor som kyler ner luften. Fukten i luften kondenseras och droppar ner i en behållare som antingen töms när den är full eller så leds vattnet ut direkt från utrymmet via slang. Den torkade och kalla luften värms sedan upp och förs ut i rummet igen.

Kondensavfuktare kallas även kylavfuktare och passar för att avfukta uppvärmda utrymmen som badrum och tvättstuga. Kondensavfuktning fungerar inte vid låga temperaturer och kondensavfuktare bör inte användas för att avfukta utrymmen där temperaturen är lägre än 14 grader C. Energianvändningen påverkas av vilken kapacitet avfuktaren har. En kondensavfuktare med hög kapacitet som inte behöver gå konstant i sitt maxläge drar mindre energi än en mindre kondensavfuktare som går i maxläge större delen av tiden.

Termisk avfuktare

En termisk avfuktare värmer luften i det utrymme den är placerad. Den varma luften kan bära mer fukt och värmen gör att luften expanderar och transporteras ut ur utrymmet via ventilationen.

En termisk avfuktare fungerar, precis som sorptionsavfuktaren, bra i kalla utrymmen och används främst för avfuktning av krypgrunder. Om avfuktaren förses med smart styrning och bara värmer när det behövs kan energianvändningen vara upp till 80 % lägre för en termisk avfuktare jämfört med en sorptionsavfuktare.

Hygrodynamisk avfuktning

En hygrodynamisk avfuktare består av en fläkt och sensorer som mäter den aktuella luftfuktigheten. Under perioder då luftfuktigheten är låg ventileras utrymmet som avfuktaren står i. En hygrodynamisk avfuktare gör även att utrymmet ventileras och att skadliga ämnen som till exempel radon förs bort från huset.

Om luftfuktigheten ute är hög är det inte alltid avfuktning med en hygrodynamnisk avfuktare är tillräcklig. Genom att kombinera hygrodynamisk och termisk avfuktning undviks risk för mögel och röta även vid hög luftfuktighet. Samtidigt innebär kombinationen en energieffektiv lösning som även ser till att utrymmet ventileras under de perioder så luftfuktigheten ligger lägre. Hygrodynamisk avfuktning är lämplig för att avfukta vinden eller som komplement till termisk avfuktare i krypgrunden.

ALTERNATIV TILL AVFUKTARE

Även om man har en förhöjd fukthalt i källaren eller krypgrunden kan det finnas alternativ till att köpa en avfuktare.

  • Hindra vatten från utsidan att tränga in i källare/krypgrund, ex vis genom att se över dräneringen runt huset eller förbättra avrinningen från husgrunden vid regnväder. Ta bort växtlighet i direkt anslutning till husgrunden.

  • Täck marken under krypgrunden med plast för att hindra markfukten att avdunsta.

  • Isolera marken under krypgrunden för att minska markens nerkylande effekt. Lägg först plast, sedan isolering.  

  • Ventilera rikligt på vintern när luften utomhus är kallare än inomhus. Och gör tvärtom på sommaren, minimera då ventilationen. Gäller både källarutrymmen och krypgrunder.

  • Minimera mängden organiskt material i krypgrunden. Rensa bort byggavfall och annat skräp från utrymmet.   

 

LÄNKAR
Byggdoktor
 

Sidan uppdaterad 2023-06-27