Avfuktare

En avfuktare är ett bra sätt att förhindra framtida problem med fukt i t.ex. källare, badrum, tvättstugor och sommarstugor.  

Har du tidigare eldat med olja och bytt till värmepump eller fjärrvärme kan det vara en god idé att placera en avfuktare i källaren då spillvärmen från oljepannan tidigare värmde upp källarutrymmet.

På vintern går det att spara pengar på att sätta in en avfuktare i sommarstugan istället för att öka inomhustemperaturen.

Kondensationsavfuktare och sorptionsavfuktare

Det finns två olika former av avfuktare och de är kondensationsavfuktare, även kallad kylavfuktare, och sorptionsavfuktare. Är utrymmet kallare än +15 grader, t.ex. en krypgrund, fungerar sorptionsavfuktare bättre, men båda fungerar bra i varma utrymmen.

En kondensationsavfuktare suger in den fuktiga luften som finns i rummet och därefter kondenseras luften på en kylslinga. Med hjälp av en kompressor kyls slingan av och vattnet som finns i den fuktiga luften samlas i en behållare eller förs bort till avloppet. Den torkade och kalla luften värms sedan upp och förs ut i rummet igen.

I en sorptionsavfuktare sugs istället den fuktiga luften in i en roterande rotor som består av ett antal luftkanaler. Rotorns yta är täckt med ett medel som tar upp fukten som finns i luften.  När rotorn är tillräckligt mättad av fukt torkas den ut av en varm luftström. När detta sker fångas vattenmolekylerna upp och förs ut i rummet igen, men då som vattenånga. 

Jämför olika modeller

Det är bra att jämföra olika modeller innan köp och det som är lämpligt att jämföra är effektiviteten, kapaciteten och energiförbrukningen. Ha även t.ex. källarens storlek, temperatur och den relativa fuktigheten i åtanke eftersom samma avfuktare kan fungera olika bra beroende på vilken miljö den placeras i. 

 

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.