Elavtal

Numera har man även gjort det väldigt lätt att både jämföra avtal och att sedan byta. Därför är det en väldigt bra idé att återkommande jämföra elavtal mellan elhandlare som du köper din el från för att på så sätt väldigt lätt kunna spara pengar.

År 1996 avreglerades elhandelsmarknaden och varje kund fick då fritt, själv, välja den elhandlare som man själv ville köpa el av. Idag finns de ca 150 olika elhandelsföretag på marknaden. För att kunna hitta rätt och kunna jämföra elavtal finns hemsidan elpriskollen.se som drivs av Elmarknadsinspektionen. Där man lätt kan hitta och jämföra elavtal mellan de lika elhandelsföretagen.

Det är speciellt viktigt att göra ett eget aktivt val då du flyttar till nytt boende eftersom du då oftast automatiskt blir tecknad på ett anvisat elavtal. Detta elavtal är oftast inte det billigaste som finns för dig vilket gör att du kan spara mycket pengar bara genom att så fort som möjligt innan du flyttat eller efter du flyttat byta till billigare elavtal.

När man pratar om elavtal är det också viktigt att poängtera att ett elavtal endast berör vem man köper elen av, inte i vems elnät det levereras genom. Det företag eller bolag som äger elnätet där man bor kan man alltså inte byta. Din totala elkostnad består därför av 2 olika kostnader, kostnaden för den el du köper enligt ditt elavtal med elhandelsföretag och sedan kostnaden för att den elen ska levereras via elnätsägarens elnät.

Att välja elavtal

När man ska välja vilket slags elavtal man ska ha finns det flera saker att ta ställning till. Förutom hur priset på elen i avtalet ska beräknas är det även varifrån man vill att elen man köper ska produceras samt från vilket elhandelsbolag man ska ska teckna ett avtal med.

Hur ska priset på elen du köper sättas?

När det gäller hur priset på elen du köper sätts så finns det idag flera olika alternativ. Det är dock inte alla elhandelsföretag som erbjuder alla nedanstående alternativ.

  • Anvisat pris
    Detta elavtal och pris är det du får om du inte själv väljer något elavtal. Det är oftast betydligt dyrare än det elavtal du själv skulle kunna hitta och teckna.

  • Fastpris

    Denna typ av elavtal ger dig ett fast pris (öre per kWh) under hela avtalsperioden oavsett hur elpriset på elmarknaden där elhandelsföretag köper elen ifrån ändras. Avtalsperioden kan vara allt från ett, två, tre eller upp till fem år.

Detta avtal är för dig som vill veta din elkostnad långt i förväg och under längre tid.

  • Rörligt pris

    Denna typ av elavtal ger dig ett rörligt pris utifrån vad elpriset är på den nordiska elbörsen, Nordpool, varifrån alla elhandelsföretag köper el ifrån. Dock är det priset i denna typ av elavtal inte helt rörligt utan är baserat på ett medelpris på den köpta elen på Nordpool, så kallat medelspotpris, för den månaden som precis varit.

Detta avtal är för dig som vill ha lite eget spelrum att påverka hur mycket du ska betala för elen genom att själv styra din elanvändning.

  • Mixprisavtal
    Denna typ av elavtal mixar ihop fast pris och rörligt pris. Så en del av avtalet är baserat på fastpris och en del är baserat på rörligt pris.

Detta avtal är för dig som vill ha ett klar kostnad för elen under t.ex. vintermånaderna när elpriset brukar vara högre och andelen fastpris i ett sådant här elavtal brukar vara högre men som ändå sedan vill kunna ha litet efter spelrum på sommaren då elpriset brukar vara lägre.

  • Timprisvatal
    Denna typ av elavtal är en extrem variant av rörigt pris. Priset på elen du köper utifrån detta elavtal ändrar sig från timme till timme utifrån elpriset på den nordiska elprisbörsen, Nordpool. För att kunna teckna ett sådant avtal måste du ha en elmätare som kan mäta timme per timme. Du kan fråga elnätsägaren för elnätet där du bor ifall din elmätare kan det eller inte. Om du inte har det kan du be elnätsägaren att byta ut den. Det är kostnadsfritt men elnätsägaren kan oftast inte göra det direkt. Dock måste elnätsägaren byta elmätaren inom tre månader från datumet då du tecknat timprisavtal ifall du tecknat sådant avtal och inte har en elmätare som klarar att mäta per timme.

Detta avtal är för dig som kan och vill anpassa din elanvändning under dygnet och utifrån elpriset. Om du inte kan eller vill göra det kan ett timprisavtal istället bli dyrare än de andra alternativen av elavtal eftersom du då kanske använder el när priset är väldigt dyrt.

Det är inte heller alla elhandelsföretag som erbjuder denna typ av elavtal. Men fler och fler företag gör det då fler och fler kunder efterfrågar denna typ av elavtal.

Tänk också på att alla elhandelsföretag som erbjuder timprisvatal inte tillåter att du efter en tid byter till ett ordinarie rörligt elprisavtal. Anledningen till detta beror på att det tillkommer en extra kostnad som elhandelsföretagen inte vill ta. Läs därför igenom avtalsvillkoren eller ta kontakt med elhandelsföretaget innan du tänkt göra ett sådant byte.

Varifrån ska elen som jag köper produceras?

Förutom att hur priset på elen ska vara i ditt elavtal kan du även välja från vilken energikälla du vill att den el du köper ska produceras ifrån. Här finns ofta alternativ så som el endast från förnyelsebara energikällor, från el som fått Naturskyddsföreningens märkning “Bra miljöval” eller andra typer av specificeringar på varifrån elen produceras.

Om du inte gör ett aktivt val får du el som producerats utifrån elnätsföretagets ordinarie avtal, vilket ofta är en mix mellan alla typer av energikällor.


Vilket elhandelsföretag ska jag köpa elen ifrån?

Det är också viktigt att ha kunskap om elhandelsföretagen som man väljer mellan. Det kan t.ex. vara hur många klagomål de har fått på senare tid. Det kan man se på Energimarknadsbyrån (se länk till höger på sidan) klagomålslista som de regelbundet uppdaterar.

Byta elavtal - steg för steg


  1. Se över ditt nuvarande avtal för det kan bli dyrt om du bryter ett avtal i förtid.

  2. Gå in på t.ex. Elpriskollen.se för att enkelt jämföra vilket avtal som skulle passa dig bäst.

  3. Kontakta det elbolag som du skulle vilja byta till. Detta kan göras antingen via telefon eller deras webbplats

  4. När du tecknat ett nytt avtal kontaktar elhandelsföretaget det elnätsföretag som du är ansluten till om att du bytt avtal.

  5. Elnätsföretaget läser därefter av din elmätare och skickar sedan mätarställningen till din gamla och nya elhandlare.

  6. Elnätsföretaget meddelar din gamla elhandlare om att du bytt avtal.

Vad betalar du för?

För att kunna få el behöver du ha två avtal, ett elhandelsavtal och ett elnätsavtal. Därför får du oftast två olika fakturor som rör elen.

Om det elhandelsföretag du har elhandelsavtalet med även äger elnätet där du bor får du oftast endast en faktura som då innehåller både kostnaderna för elhandeln och elnätet.

Elnätsavtalet

Detta avtal anlitas du automatiskt med och det är med det elnätsbolag som äger det lokala elnätet där du bor. Då bara ett företag kan äga själva elnätet i vilket elen överförs igenom där du bor finns det ingen valmöjlighet i för detta avtal.

Fakturan du får från elnätsbolaget består av följande delar;

  • Fast kostnad (abonnemangsavgift)

    Denna kostnad tar det lokala elnätsbolaget ut för att ha dig ansluten till det lokala elnätet och är baserad på hur stor huvudsäkring du har och därmed abonnerar på från dem.

    Om det elhandelsföretag du köper el ifrån använder sig av effekttaxor kommer denna kostnad vara uppdelad i två delar, istället för en.

  • Rörlig kostnad (elöverföringsavgift)

    Denna kostnad tar det lokala elnätsbolaget ut för den el de överför till dig igenom det lokala elnätet. Denna kostnad baseras på hur mycket el du köper från ditt elhandelsföretag. Kostnaden har dock inget med det pris du köper din el för utan är en kostnad som är lika oavsett vem du köper din el ifrån.

På båda dessa kostnader läggs också moms och en speciell energiskatt.

Förutom dessa två kostnader lägger elnätsbolaget ytterligare kostnader som är till för att täcka elnätsbolagets kostnader för att övervaka och hela elnätet (lokalt, regionalt och nationellt), elnätsövervakningsavgift, elberedskapsavgift samt elsäkerhetsavgift. Moms läggs också på elnätsövervakningsavgiften och elberedskapsavgiften. Dessa avgifter bestäms årligen av riksdagen är därmed inget som elnätsbolaget själva kan ändra.


Elhandelsavtalet

Detta avtal bestämmer du själv med vem du vill teckna med. Däri kan du också bestämma vilket slags pris som kostnaden för den el du köper ska beräknas på, varifrån elen ska produceras.

Fakturan du från från det elhandelsföretag du slutit avtal med består av följande delar;

  • Elpris

    Den totala kostnaden för hur mycket el du köpt och utifrån det pris ditt avtal satt per kWh.

  • Elcertifikatavgift

    Kostnad som ska täcka elhandelsföretagets kostnad för att köpa in så kallade elcertifikat motsvarande den mängd el du som kund köpt som inte är från förnyelsebara energikällor. Detta är ett sätt för att införa incitament för både elhandelsföretagen själva att köpa in mer förnyelsebar el och därmed också sätta press på elproducenterna att installera mer förnyelsebara energikällor. Det ger också ett incitament för dig som kund hos elhandelsföretagen om att göra aktivt val att köpa el från förnyelsebara energikällor för att minska kostnaden för denna delen på din elhandelsfaktura.

  • Moms

    På både elpriset och elcertifikatavgiften läggs det på moms.

Förutom dessa kostnader tar de flesta elhandelsföretag ut en fast årlig kostnad för att administrera ditt avtal hos dem.

Elområden i Sverige

Den 1 november 2011 delades Sverige in i fyra olika elområden. Orsaken till att detta gjordes var att ett danskt elhandelsföretag anmält Svenska Kraftnät till EU-kommissionen. Det danska elhandelsföretag protesterade i anmälan mot att exporten av el från Sverige till Danmark stundtals begränsades av Svenska Kraftnät. Svenska Kraftnät gjorde denna begränsning för att den ansågs nödvändig av driftsäkerhetsskäl och för att att det saknads andra åtgärder för att hantera interna begränsningar för överföring inom det interna elnätet. Det danska elhandelsföretag hävdade att detta sätt att hantera begränsningarna stred mot EUs konkurrensregler. EU-kommissionen kom fram till att det danska elhandelsföretaget hade rätt och därmed fick Svenska Kraftnät införa ett annat sätt att hantera begränsningarna på som inte satte konkurrensreglerna ur spel. Det nya sättet blev då att dela in Sverige i olika elområden där elpriserna skiljde sig åt utifrån de begränsningar i överföringsmöjligheterna inom det interna elnätet.

Idag kan det därför, oftast under vinterhalvåret, skilja mycket i elpris mellan de olika elområdena, framförallt mellan elområde 1 och 2 (där det inte finns så mycket elproduktion) och elområde 3 och 4 (där det finns mycket elproduktion).