Belysning

Från eld till fotogen och vidare till glödlampan och dagens lågenergilampor och LED har belysning blivit allt viktigare för människan i fråga om bra arbetsklimat, hemmiljö och allmänt välbefinnande. Då det beräknats att belysning står för nästan en tredjedel av den svenska elanvändning har det blivit allt viktigare att också göra belysning en“smart”.

 

MÄNNISKAN, MILJÖN OCH LJUSET

Vi har länge varit medvetna via forskning att ljuset påverkar vårt välbefinnande i hög grad. Det stärktes också 2002 då forskare upptäckte den tredje receptorn på ögats näthinna. Denna receptor reglerar vår inre “klocka”.

I relation till vår inre “klocka” har forskning har det visat sig att ett “kallt” ljus i vår hemmiljö är bra på morgonen då det blockerar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin men att det därmed är dåligt på kvällen då man ska sova.

Även på arbetsplatsen är ljuset viktigt. Det visar inte minst den senaste nationella enkät om belysning som Novus lät utföra på svenska arbetsplatser under 2014. I enkäten svarade hela 92 % att belysningen hade stor betydelse för deras välbefinnande på jobbet. Dålig eller felaktig belysning på arbetsplatsen kan ge upphov till stress, dålig kroppshållning, huvudvärk och allmän trötthet.

Därför är det viktigt att belysningen, både i hemmet och på jobbet, är rätt och går att reglera.

Belysning och energi

Ur energisynpunkt står belysning för nästan en tredjedel av den totala energianvändningen i Sverige. I våra hem har den traditionella glödlampan fasats ut mot halogen, lågenergilampor och LED-belysning som både givit oss ett bättre mående och energibesparingar. På våra arbetsplatser är det dock fortfarande mycket traditionella lysrör.

Därmed bör det finnas god besparingspotential och möjligheter för energieffektivisering inom den svenska belysningen.

 

Begrepp och förklarningar inom belysning


1. Färgtemperatur, Kelvin (K)
Ett ljus färgtemperatur eller effekt (varmt/kallt) mäts i enheten Kelvin, K. Ju högre Kelvin-tal ett ljus har ju “kallare/svalare” är ljuset och det lyser med en vit nyans. Ju högre Kelvin-tal ljus har ju “varmare” är ljuset och det lyser med en mer gulaktig nyans.

Ett stearinljus har ett Kelvin-tal på ca 1500 K
En glödlampa har ett Kelvin-tal på ca 2500 - 2700 K
En halogenlampa har ett Kelvin-tal på ca 2700 - 3000 K
Ett lysrör har ett Kelvin-tal på ca 4500 - 6500 K
Dagsljus från solen har ett Kelvin-tal på ca 5500 - 7000 K


2. Färgåtergivning, Ra (Rendering average), och Ra-index
Ra-index visar ljusets förmåga att återge färger på ett naturligt sätt. Maximalt antal Ra är 100. Ljuskällor som säljs till hushåll ska ha minst Ra 80.

3. Lumen skrivs lu och betyder ljusflöde.
Med dagens energieffektiva ljuskällor kan man inte längre se hur mycket ljus lampan ger genom att välja antal Watt. Detta skiljer sig dessutom olika typer av ljuskällor emellan. Därför bör man idag lära sig vilket lumental man behöver.
I menyn till höger finner du Lampinfo som är en översättningstabell mellan Watt och Lumen.
 

förpackningen

På förpackningen ska du finna all information du behöver. Vilken sockel, vilken form, vilken riktning ljuset har om det är en spot, livslängd och förväntad livslängd. Men även hur snabbt ljuskällan tänder, hur mycket energi den drar, antal Ra, lumen och Kelvin. Är det en lågenergilampa ska det även stå hur den bör tas om hand ifall den går sönder.
 

LAMPGUIDEN

Med den kostnadsfria mobilappen "Lampguiden" installerad får du hjälp att hitta rätt belysning för olika rum och olika funktioner.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.