Belysning

Ett av de mer effektiva sätten att spara energi är att använda smart belysning. Men rätt ljus är även bra för hälsan. Ett energismart ljus är alltså bättre både för arbetsmiljön för den globala miljön.
 

MÄNNISKAN, MILJÖN OCH LJUSET

Människan är mer känslig för olika typer av ljus än vad man tidigare trott. Upptäckten kring den tredje receptorn på ögats näthinna år 2002 har gett forskningsresultat som visar vikten av olika typer av ljus. Exempelvis att ett kallt ljus är bra på morgonen men inte kvällstid då detta blockerar sömnhormonet melatonin.

I våra hem har nu den traditionella glödlampan ersatts av halogen, lågenergi-lampor och LED. Men i offentlig miljö finns det fortfarande mycket traditionella lysrör. Nästan en tredjedel av all svensk elanvändning går idag till belysning. Det finns alltså god besparingspotential för de klimatmål som är satta.
 

BEGREPP / FÖRKLARINGAR

1. Kelvin skrivs K och betyder färgtemperatur.
En traditionell glödlampa har ett Kelvintal mellan 2500-2700 K. Detta spektra kallas även varmvitt. Ett varmare ljus har ett lägre och ett kallare har ett högre Kelvintal. Ett stearinljus ligger ungefär vid 2000 K och solljus mitt på dagen ungefär vid 5500 K.
2. Ra-index (Rendering average) skrivs Ra och betyder färgåtergivning.
Ra-index visar ljusets förmåga att återge färger på ett naturligt sätt. Maximalt antal Ra är 100. Ljuskällor som säljs till hushåll ska ha minst Ra 80.
3. Lumen skrivs lu och betyder ljusflöde.
Med dagens energieffektiva ljuskällor kan man inte längre se hur mycket ljus lampan ger genom att välja antal Watt. Detta skiljer sig dessutom olika typer av ljuskällor emellan. Därför bör man idag lära sig vilket lumental man behöver.
I menyn till höger finner du Lampinfo som är en översättningstabell mellan Watt och Lumen.
 

förpackningen

På förpackningen ska du finna all information du behöver. Vilken sockel, vilken form, vilken riktning ljuset har om det är en spot, livslängd och förväntad livslängd. Men även hur snabbt ljuskällan tänder, hur mycket energi den drar, antal Ra, lumen och Kelvin. Är det en lågenergilampa ska det även stå hur den bör tas om hand ifall den går sönder.
 

LAMPGUIDEN

Med den kostnadsfria mobilappen "Lampguiden" installerad får du hjälp att hitta rätt belysning för olika rum och olika funktioner.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.