ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNING


Uppvärmning

Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem för huset. När pannan väl går sönder blir det ofta bråttom att få en ny på plats. Det kan därför vara en god idé att redan nu planera för hur du ska värma ditt hus i framtiden.


Ventilation

Det finns möjlighet att göra en rad förbättringar i din inomhusmiljö. Här finns tips som får dig att förbättra luftkvaliteten, minska energienvändningen och minska eventuella fukt- och luktproblem.


Klimatskal

Klimatskalet är husets ytterhölje, det vill säga väggar, golv och tak. I klimatskalet ingår förstås också husets fönster och ytterdörrar. Ett bra klimatskal gör att du kan njuta av en låg driftskostnad, få ett gott inneklimat och hög komfort.


Elproduktion

Sveriges elproduktion består till största del av vattenkraft och kärnkraft. Tillsammans svarar de för 83 procent av den totala produktionen av el. Resten produceras med bland annat kraftvärme, kondensvärme och vindkraft.


Elavtal

Efter avregleringen av den svenska elmarknaden 1996 har det dykt upp en hel del nya elhandelsbolag. Utbudet är stort, det finns idag 120 elhandelsbolag på den svenska marknaden, som tillsammans erbjuder de svenska hushållen över 5000 elavtal. Genom att se över ditt avtal så kan du ofta spara in många kronor.


Belysning

Belysning är det område där det är enklast att energieffektivisera och där det finns bra lösningar som lönar sig att installera! Det är viktigt både i hemmen, i offentliga lokaler, företagslokaler och i industrin


Nybygge & renovering

Att bygga nytt innebär många fördelar. Du bestämmer till exempel själv hur ditt hus ska se ut och driftskostnaderna blir normalt sett lägre. Sätt dig in i vilka rättigheter och skyldigheter du har som husbyggare.


Kall- & varmvatten

Vatten är en av våra allra viktigaste resurser och något som vi alla behöver ha tillgång till dagligen. Det går åt mycket energi för att värma vatten och det är viktigt att detta görs på ett effektivt sätt och att onödig vattenförbrukning minskas. 


Transporter

Vi behöver alla transportera oss, det kan vara till jobbet, skolan, för att hälsa på nära och kära eller ut på äventyr. Det transportsätt man väljer kan påverka miljön, hälsan, plånboken eller tidsåtgången. Det finns många aspekter att väga in när vi gör våra val om våra transporter. 


Hushållsprodukter

I alla hem och lokaler finns olika typer av energikrävande produkter. I många fall kan de vara dolda energislukare som man bör uppmärksamma. Idag ställs det krav på många produkter i fråga om energieffektivitet, informationen har också blivit tydligare.


Bidrag & avdrag

Det finns flera bidrag & avdrag som kan vara intressanta att använda. Dels finns det avdrag som är mer allmänna och kan användas för olika typer av installationer, som ROT-avdraget, och sedan finns det mer specifika bidrag som solcellsbidraget och supermiljöbilspremien. 


Avfuktare

Att ge sig ut och leta avfuktare kan vara svårt. Det gäller att jämföra rätt då olika typer av avfuktare inte är ämnade för alla klimatförhållanden som kan finnas i ett hus.


Klimatförändringar

Människans utsläpp av växthusgaser påverkar det globala klimatet på vår planet. Men vad är det egentligen som händer? Vi reder ut hur växthuseffekten fungerar och varför den är så viktig för vår överlevnad. Dessutom ger vi även tips på vad du själv kan göra i din vardag för att minska din klimatpåverkan.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.