Fjärrvärme

Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Fjärrvärme är bekvämt, prisvärt och resurseffektivt och baseras i huvudsak på restprodukter, exempelvis från skog- och sågverksindustrin eller hushållsavfall.

Ett hushåll med fjärrvärme fjärrvärme behöver inte ha en egen värmekälla så som en värmepump eller en panna, istället finns det en central anläggning som genom fjärrvärmenätet förser flera bostäder med värme och varmvatten. Den centrala anläggningen möjliggör att man effektivare kan använda restprodukter i från samhället så som spillvärme från industrier, restprodukter från skogsindustrin och hushållssopor. Att uppvärmningen sker centralt gör också att du som husägare får en trygg och enkel värmeförsörjning som kräver minimalt med underhåll.

För att kunna välja fjärrvärme som uppvärmningsform behöver man ha ett vattenburet värmesystem i huset, antingen vattenburna radiatorer eller golvvärme, samt att huset behöver ligga i ett område där det finns ett fjärrvärmenät.

Fjärrvärmen är redan ett bra miljöval, men det pågår en ständig utveckling och den har en viktig roll i den fortsatta omställningen av energisystemet. Exempelvis finns det planer på att använda fjärrvärme i tvätt- och diskmaskiner.

Förutom fjärrvärme byggs det på flera ställen även fjärrkyla som har samma koncept som fjärrvärme men istället för värme levereras kyla. I spåren av klimatets förändring finns anledning att tro att efterfrågan på fjärrkyla kommer att öka, medan efterfrågan på värme minskar.

Fjärrvärme i ditt hus

För att kunna välja fjärrvärme som uppvärmningsalternativ så krävs att du bor nära ett fjärrvärmenät, helst att det finns i gatan precis utanför huset. Det blir snabbt dyrt att gräva för att koppla in sig om det är längre sträckor. För att få reda på vilka möjligheter som finns och vilka uppkopplingskostnader det kan medföra så kontakta ditt lokala fjärrvärmebolag. 

När du kopplar in dig till fjärrvärmenätet så kommer en fjärrvärmecentral installeras i huset. I fjärrvärmecentralen finns värmeväxlare som växlar över värme från fjärrvärmenätet till husets uppvärmnings- och tappvarmvattensystem. 

Priset för för fjärrvärme kan variera i landet, hör med ditt lokala fjärrvärmebolag för att se vilka priser som gäller för dig. Nils Holgersson-gruppen sammanställer priser för fjärrvärme hos de olika fjärrvärmebolagen varje år. 

Fjärrvärme är en driftssäker och bekväm lösning som passar de flesta hus. 

Att tänka på innan du konverterar

Här är några tips att tänka på innan du installerar fjärrvärme:

  1. Kontakta ditt lokala fjärrvärmebolag för information om möjligheter till inkoppling samt priser.

  2. Om du har självdragsventilation i ditt hus och du idag har en värmepanna som står i källaren så kan ventilationen försämras något. Detta beror på att värmepannan ger skjuts åt ventilationen via den så kallade "skorstenseffekten". 

  3. Om du idag har en värmepanna i källaren så kommer dess spillvärme hjälpa till att hålla källaren varm och torr. Vid konvertering till fjärrvärme så kan det eventuellt behövas installeras en radiator i detta utrymmet. Det kan också vara bra att hålla koll på eventuell ökad luftfuktighet via en hygrometer.