Kyl och frys

Kyl och frys står för en betydande del av hushållselen. Det finns mycket du kan göra själv för att minska energianvändningen för dessa produkter.

 

 

Avfrosta frysen

En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen! Nyare frysar har automatiska funktioner för detta, men för äldre frysar bör du göra detta två gånger per år.

isbitar_pixabay.jpg


Hushåll med kylan

Tina fryst mat i kylskåpet så tar du tillvara på kylan.rätt temperatur för kyl och frys

Det är viktigt med rätt temperatur i både kyl och frys, dels för energianvändningen, men också för att maten ska hålla sig så länge som möjligt. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energianvändningen med cirka fem procent.Se över listerna

Det finns gummilister på både kyl och frys som ser till att dörrarna håller tätt. Se till att de sitter fast och att de inte är torra och spruckna, då är det läge att byta dem.


Städa bakom kyl och frys

Damm gör att kylaggregaten arbetar sämre, och då går det åt mer energi. Dammsug regelbundet bakom kyl och frys för att minimera energianvändningen.


Ställ inte in varm mat

Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars får kylen arbeta hårt med att kyla maten.Titta på energimärkningen

När du byter ut äldre kyl och frys titta då på energimärkningen. I Sverige är kylar och frysar märkta med energieffektivitetsklass A+ eller bättre. Det betyder att det inte finns några kylar eller frysar med lägre energiklass till exempel C i butik.

Om du har ett kylskåp eller frys som är ca 10 år, då kan du sänka din energianvändning med ca 50 procent om du köper en nyare vitvara med energimärkning minst A+.

Energimärkningen visar även:

  • Årlig energianvändning i kilowattimmar

  • Nettovolym för kylen i liter

  • Nettovolym för frysen i liter

  • Bullernivå


Tänk på placeringen

Redan när du planerar ditt kök, tänk då på att inte placera kyl och frys bredvid ugnen eller spisen. Spillvärmen från dessa värmer kyl och frys, och då går det åt mer energi att hålla maten kall.

 

 

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.