LED - Light Emitting Diode

LED är nu en etablerad teknik och finns idag för nästan alla användningsområden där man önskar en ljuskälla. Lysdiodlampan håller upp emot 15 gånger längre än den konventionella glödlampan och har flera fördelar.  

En av fördelarna är den höga energieffektiviten. LED-lamporna håller väldigt länge och ger ett bra ekonomiskt utbyte när man ser till antal lumen per Watt, det vill säga vilket ljusflöde man får per köpt eleffekt. De är även vibrations- och stöttåliga, klarar dimmerfunktioner, kan vara väldigt små och ha alla tänkbara färgtoner. De innehåller inte heller kvicksilver som finns i lysrör eller bly som finns i glödlampor.

Själva dioden täcks vanligen av ett skikt gulaktigt lyspulver av fosfor. Det finns många olika varianter på LED och det är inte alltid dioderna syns. Filament är ett exempel på där man fått en LED-lampa att se ut som en gammaldags koltrådslampa.

LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. Anledningen är att glödlampans energi till största delen blir värme. LED-lampans dioderna avger  i sig ingen värmestrålning, men elektroniken som driver dioderna gör det. Livslängden hos LED förkortas av värme. Därför kan LED-lampor som ska imitera glödlampor se annorlunda ut då konstruktionen ska avleda värme.

Flera typer av LED kan dimras. Detta ska stå på förpackningen. Men är dimmern i armaturen av äldre typ är det inte säkert att den är kompatibel med LED-teknik.

Utvecklingen fortgår och idag kan man ersätta 60-75 Watts glödlampor med LED-lampor. Med tekniska framsteg blir ljuskällorna även bättre och priserna blir lägre. Framtiden är med andra ord ljus och ännu kommer ny teknik och nya upptäckter.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.