Lysrör

Lysröret är den mest vanligt förekommande ljuskällan i kontor och industri. Men de finns även i våra hem. De har länge varit ett bra alternativ till glödlampan och har många fördelar. 

De lysrör som används mest är långa och smala. De är driftsäkra, har bra färgåtergivning, kan ha varierande ljusfärg, har lång livslängd och ett lågt pris. Detta ger en god ekonomi, men formatet är inte alltid önskvärt utanför kontor och industri.

T8- och T5-lysrör

Det långa lysröret, som varit standard ett bra tag, heter T5. De ersatte den äldre modellen T8. Det enkla sättet att se skillnaden är diametern som för T5 är 16 millimeter och för T8 är 26 millimeter. Ett T5-lysrör drivs med HF-don, det vill säga högfrekvent, vilket gör att lysröret är helt fritt från besvärande och ohälsosamt flimmer. Donet i sig är elektriskt och har en egen förbrukning som är låg i förhållande till de don som driver T8. Färgåtergivningen, Ra-index, måste idag enligt standard vara minst Ra 80 av 100 möjliga. T8 har inte alltid detta varför de av även denna anledning fasas ut.

Lysrör fungerar som bäst vid 25-35 grader Celsius då de ger som mest ljus. Just därför kan du med fördel välja andra ljuskällor utomhus och i kalla utrymmen.

LED-lysrör

Då T5-lysrören kommer fasas kommer de efterhand att ersättas av LED-lysrör.

Utfasning av T8-lysrör och T5-lysrör

Under 2021 infördes ett nytt ekosystemkrav på belysning, vilket innebär att alla lysrör med kvicksilver ska fasas ut och slutas säljas. Exempel är T8- och T5-lysrören. Utfasningen kommer under 2023.
 

Tresiffrig kod på lysrör

Den tresiffriga koden på lysröret visar dess egenskaper. Om det exempelvis står 840, betyder ”8” att färgåtergivningen är Ra 80. De båda sista siffrorna ”40” motsvarar 4000 Kelvin, det vill säga färgtemperaturen.
 

KOmpaktlysrör

Ett kompaktlysrör är ett lysrör som likt T5 kräver ett inbyggt driftdon i armaturen. Det är inte lika energieffektiv som ett vanligt lysrör men är mindre och finns vanligen i armaturer för exempelvis trapphus, garage och är även vanliga i äldre skrivbordslampor.

Om lysröret med kvicksilver i går sönder

Hälsomässigt är det lämpligt att vara försiktig då kvicksilver ansamlas i kroppen. Skillnaden kring hur du hanterar ett trasigt lysrör beror på om lysröret är varmt eller kallt när den går itu. I ett varmt lysrör är kvicksilvret förångat och sprids i luften. Är lysröret kaltl är kvicksilvret i droppform och faller till golvet.

Läs mer på Energimyndigheten hur du på bästa sätt tar hand om en trasig lampa. Länken finns i menyn till höger, Om lampan går sönder.


Sidan uppdaterad 2023-10-13