Tvätt och tork

En nyare tvättmaskin förbrukar hälften så mycket el jämfört med en maskin som är tio år gammal och en fjärdedel i jämförelse med en som är 15 år. Har du en tvättmaskin som centrifugerar bra sparar du energi och tid vid torkning.

 

Centrifugera tvätten

Om man väljer mellan att centrifugera och att använda torkskåp/torktumlare är det alltid mer energieffektivt att centrifugera bort vattnet ur tvätten.


Häng ut tvätten

torka_klader_utomhus_pixabay.jpg

Torkskåp och torktumlare drar mycket energi, och då är det mycket bättre att hänga tvätten ute och låta solen och vinden göra jobbet!
Kör med fyllda maskiner

Det mest effektiva är alltid att tvätta med så full maskin som möjligt.


Om du maskintorkar 

Att torka med luftavfuktare är ett av de mer energieffektiva alternativen. Dock tar det längre tid för tvätten att torka. Tumlare med värmepump i klassen A+ och A++ samt kondenstumlare är de maskinvalen som är bättre.
Välj rätt tvättprogram

Vid klädtvätt är det vattenvärmningen som drar mest el. Därför har sparprogrammet låg tvättemperatur och längre tvättid än vanligt. Undvik förtvätt, det behövs bara om tvätten är mycket smutsig.

washing-machine-2668472_1920.jpg


Titta på energimärkningen

Tvättmaskin
När du ska köpa en ny tvättmaskin så kan du du titta på energimärkningen som visar hur energieffektiv maskinen är. I Sverige har alla tvättmaskiner energimärkning A eller bättre. Det betyder att det finns några med lägre energiklass i butiker.

Energimärkningen visar även:

  • Årlig vattenförbrukning i liter

  • Hur många kilo tvätt som ryms maskinen,

  • Bullernivå

  • Centrifugeringsklass på en skala A till G.

Torktumlare
Energimärkningen för torktumlare skiljer sig något mot tvättmaskiner då skalan sträcker sig från A+++ till D, där A+++ är bäst. Idag är det endast torktumlare med värmepumpsteknik som klarar energiklassen A++ eller bättre. Det beror på att dessa maskiner återvinner värmen och då blir maskinen effektivare.

På etiketten som visar energimärkningen visas även:

  • Årlig energianvändning

  • Om maskiner drivs av el eller gas

  • Hur långt tid det tar att få tvätten torr

  • Hur många kilo tvätt som ryms i maskinen

  • Bullernivå

  • Effektivitetsklass för kondensorn.

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.