Varmvatten

Ungefär 40 % av det vatten vi använder i hushållet värms upp till tappvarm-vatten. Att värma upp 1 m3 kallvatten till badtemperatur, dvs ca 40 grader, höjer energinivån på vattnet med 37 kWh. Om hushållet använder 200 m3 kallvatten från vattenverket eller den egna brunnen kan man då schablonmässigt räkna på att energianvändningen för varmvatten är ca 3000 kWh.

 Att duscha istället för att bada är ett bra tips. Ett karbad förbrukar ca 100-150 liter varmvatten.  En dusch på fem minuter med en gammal duscharmatur förbrukar ofta mer än 50 liter. En ny armatur med snålspolande munstycke förbrukar bara ca 30 liter på samma tid.

Andra bra tips på att spara varmvatten är att diska i diskmaskin istället för att handdiska. Om du inte har diskmaskin ska du undvika att handdiska under rinnande vatten, fyll istället upp diskhon med varmt vatten och diska i detta. Skölj sedan i kallt vatten och låt disken självtorka, om plats finns.

För att se hur mycket vatten duschen förbrukar kan du mäta hur lång tid det tar att fylla en tiolitershink. Blir hinken full inom en minut är det läge att skaffa ett nytt och mer effektivt duschmunstycke.
//Energirådgivarna i Skåne

 

 
 

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.