Vedeldning

Att elda med ved är något som vi människor gjort från tidernas begynnelse för att hålla oss varma. Ved är ett förnybart bränsle och kan vid rätt användande vara ett klimatsmart alternativ. Ved är också en av de billigaste uppvärmningsformerna, speciellt om du har tillgång till egen skog.

Det finns huvudsakligen två sätt att elda på, antingen i någon form av vedkamin eller i en vedpanna kopplad till ackumulatortank. Det är viktigt att elda rätt för att få en fullständig förbränning och minska partikelhalten i avgaserna. Storskalig eldning lämpar sig inte i tättbebyggt område och många kommuner har restriktioner för eldning inne i städer och orter. 

Vedpanna

Använder du ved som huvudsaklig uppvärmningskälla så är en vedpanna kopplad till ackumulatortank att föredra. En vedpanna utvecklar en hög effekt (typiskt 25-30 kW), dvs. den avger mycket värme under kort tid, vilket kräver att pannan är kopplad till ackumulatortankar för att kunna fördela värmen till huset över en längre tid. Med rätt dimensionerad utrustning behöver du endast elda en gång om dagen. Värmen lagras sedan i ackumulatortankar och förser huset med värme och varmvatten tills det är dags att elda igen. 

När du eldar med vedpanna är det viktigt att veden förbränns intensivt vilket ökar effektiviteten och minskar mängden hälsoskadliga luftpartiklar. Ved (eller pellets för den delen) ska alltså inte "pyrelda". I listan till höger finns länkar till tips på hur du eldar på bästa sätt. 

Ackumulatortank

Värmen som lagrats i ackumulatortanken fördelas sedan ut i huset via radiatorsystemet. En tumregel är att ackumulatortanken ska vara 18 gånger så stor som brännarens volym. Detta innebär vanligtvis att ackumulatortankvolymen hamnar på ca 1500-2000 liter för en normalstor villa. Det går bra att ha flera ackumulatortankar sammankopplade. 

Vedpanna kopplat till ackumulatortankar

Ved + solvärme

Ved passar utmärkt att använda ihop med solvärme. Med ett rätt dimensionerat system behöver du inte elda under ca halva året. Värmen från solvärmesystemet lagras även den i ackumulatortank innan den fördelas ut i huset. Solvärme fungerar bäst med något mindre ackumulatorvolym varför det är en fördel med flera ackumulatortankar där man kan stänga av de s.k. slavtankarna under sommarmånaderna. 500-1000 liter är typiskt för solvärme.

Ett kombinerat sol- och vedeldningssystem för uppvärmning och tappvarmvatten kräver typiskt 10-15 m² solfångaryta för en normalstor villa. Om du idag eldar med ved så är det relativt billigt att installera solvärme, en viktig del av systemet finns redan på plats – ackumulatortankarna. Det krävs dock att ackumulatortanken har en solvärmeslinga där du kan koppla in solvärmen. Om det inte finns så kan det gå att modifiera tanken så att det går att koppla in. 

Ett kombinerat system med solfångare och vedpanna som visar en radiator, elpatron, ackumulatortank, panna och solfångare.

Vedkamin/Lokaleldstäder

Lokaleldstäder, alltså vedkaminer, öppna spisar, kakelugnar, vedeldade spisar osv. fungerar på ett liknande sätt. Det går att värma huset med vedkamin (vi använder vedkamin som samlande begrepp framöver) som huvudsaklig värmekälla men det används oftare som ett komplement. En vedkamin utvecklar precis som en vedkamin mycket effekt under kort tid och det kan vara svårt att upprätthålla en jämn temperatur i huset, när kaminen används som huvudsaklig värmekälla. För att undvika höga halter av hälsoskadliga luftpartiklar bör du elda på ordentligt för att förbränningen ska blir så effektiv som möjligt.

Det finns många typer av kaminer och lokaleldstäder. I Sverige var det förr vanligt med kakelugnar. Dessa har fördelen att de lagrar värme över tid och gör det lättare att hålla en jämn temperatur. En öppen spis kan ofta göras effektivare genom en insats/kassett. Utan en sådan är risken att den öppna spisen drar in mer kalluft via ventilationen än vad den avger i värme.

Vedpanna och vedkamin ska vara miljögodkänd och gärna P- och/eller Svanenmärkt

Anmälan till kommunen

När du vill installera eller ändra befintlig eldstad, tänk då på att kontrollera med din kommun kring vilka regler som krävs. Ett tips är också att ta hjälp av energimärkningen när du jämför olika produkter.


Trivseleldning

Se över kommunens lokala föreskrifter kring trivseleldning. Oftast innebär det att du kan elda två gånger per vecka. Grannar kan också höra av sig till miljöförvaltningen om de störs av en grannes eldande.

Tips när du ska elda

Elda rätt, inte bara för dig själv utan för dina grannar. Genom att elda så effektivt som möjligt får du både varmt i huset samt att dina grannar inte störs av till exempel illaluktande rök.

  • Elda med torrved och aldrig avfall

  • En tumregel är att elda max tre kg ved per timme

  • Ha regelbunden sotning och brandskyddskontroll

  • Se över styrningen av övriga värmesystem så att exempelvis elementen stängs av eller att luftluftvärmepumpen inte börjar kyla när du eldar

  • Röken från skorstenen ska vara nästan osynlig om du eldar rätt

  • Ta hand om askan på ett säkert sätt

Miljö och hälsa

Även om ved är ett klimatsmart alternativ så ska du tänka på att vedeldning ger upphov till lokala utsläpp av hälsoskadliga partiklar. Dessa partiklar kan påverka lungor och andningsvägar hos kringboende. Bor du i ett tättbebyggt område är det extra viktigt att tänka på detta.


Sidan uppdaterad 2023-01-19