Biodrivmedel

Vissa bilmodeller har möjlighet att köra på biobaserade drivmedel. Biodrivmedel är många gånger ett bättre klimatalternativ till bensin och diesel. Kritik har framförts till biobränslen så som att de kan driva upp matpriser, avskogning samt användning av animaliska råvaror. Det är därför viktigt att sätta sig in i vilka för och nackdelar som finns för att göra ett medvetet val. I Sverige är biogas, etanol och HVO exempel på biobaserade drivmedel på marknaden men det finns fler alternativ.
 

Hur vet jag om bilen kan tankas med biodrivmedel?

På Miljöfordons hemsida kan du se vilka fordon som är klassade för olika bränslen. Stockholm stad erbjuder även tjänsten byt bränsle (se länk till höger) kan du även skriva in registreringsnumret för att få fram om din bil klarar att tankas med andra bränslen. Har du en bil som i dagsläget inte klarar av biobränslen så finns det företag som erbjuder konvertering.
 

Etanol

Genom att köra på etanol minskar utsläppen med cirka 50 procent jämfört med bensin. Drivmedlet förkortas E85 då det består av 15 procent bensin och 85 procent etanol. På vintern sänks etanolhalten till 75 procent för att förbättra kallstartsegenskaperna. År 2021 producerades 25 procent av etanolen inrikes och resten importerades, framförallt från Ukraina. Priset är ibland lägre än bensin per liter men en etanolbil drar cirka 30 procent mer då det innehåller mindre energi per liter. Etanolen har tidigare dragits med höga sulfathalter vilket orsakade problem i motorerna. Problemet med höga sulfathalter är nu löst.