Kall- och varmvatten

Kallvatten

I hushållet använder vi kallt kranvatten som livsmedel, i diskmaskiner och tvättmaskiner, och naturligtvis när vi spolar i toaletten. Allt detta vatten håller dricksvattenkvalitet. Rent vatten är en förutsättning för vår hälsa och för vår livsstil. Men rent vatten är inte längre en självklarhet. På många ställen i Skåne börjar dricksvattnet förorenas av olika orsaker, exempelvis intensivt jordbruk, vägtrafik mm.

För många människor som bor på landsbygden där man har egen brunn kan det också vara brist på vatten under olika delar av året, vilket naturligtvis ökar behovet av att installera mer vattensnåla hushållsapparater.

Tvätt och disk

Många gamla tvättmaskiner, diskmaskiner och toalettstolar använder onödigt mycket rent vatten. En gammal tvättmaskin kan använda mer än 100 liter rent dricksvatten för att tvätta 5 kg tvätt. En modern tvättmaskin använder endast ca 60-70 liter för att tvätta upp till 8 kg tvätt lika rent.

Tänk på att alltid fylla tvätt- och diskmaskinerna helt innan du startar dem. Läs tillverkarens rekommendationer när det gäller tvättmängden för olika tvättprogram, och väg gärna tvätten innan du lägger in den i maskinen så att du vet att maskinen är riktigt full.

Toalettstolen

Äldre toalettstolar använder upp till 12 liter vatten för varje spolning. En modern toalett kan använda så lite som 2 liter per spolning. Där finns alltså en stor besparingspotential att byta ut toalettstolarna i huset, särskilt för den stora familjen.

Viktigt att tänka på för den som vill byta till en modern och vattensnål toalett är att avloppsrör i äldre hus är avsedda för relativt stora mängder spolvatten från toaletterna. Risk för stopp i avloppet finns om man stryper mängden spolvatten alldeles för mycket. På de flesta moderna toalettstolar går det att reglera mängden spolvatten så att man undviker stopp i avloppet av denna anledning.

VirtuellT vatten

Förutom vår synliga vattenkonsumtion använder vi även så kallat virtuellt vatten. Det är vatten som går åt för att framställa olika produkter, från odling av råvara fram till konsumtionsfärdig vara. Exempelvis går det åt 4100 liter vatten för att producera en vanlig tröja i bomull, och 10 000 liter för ett par jeans. Du kan läsa mer om virtuellt vatten i länken till höger.

Varmvatten

Ungefär 40 % av det vatten vi använder i hushållet värms upp till tappvarm-vatten. Att värma upp 1 m3 kallvatten till badtemperatur, dvs ca 40 grader, höjer energinivån på vattnet med 37 kWh. Om hushållet använder 200 m3 kallvatten från vattenverket eller den egna brunnen kan man då schablonmässigt räkna på att energianvändningen för varmvatten är ca 3000 kWh.

DUSCH

Att duscha istället för att bada är ett bra tips. Ett karbad förbrukar ca 100-150 liter varmvatten.  En dusch på fem minuter med en gammal duscharmatur förbrukar ofta mer än 50 liter. En ny armatur med snålspolande munstycke förbrukar bara ca 30 liter på samma tid.

KRANAR

Andra bra tips på att spara varmvatten är att diska i diskmaskin istället för att handdiska. Om du inte har diskmaskin ska du undvika att handdiska under rinnande vatten, fyll istället upp diskhon med varmt vatten och diska i detta. Skölj sedan i kallt vatten och låt disken självtorka, om plats finns.

Om kranar och duschmunstycken byts ut i kök och badrum, kan du spara cirka 40 % av varmvattnet. Välj då effektiva kranar och duschmunstycken med lägre flöde och bra funktion.

En sådan funktion är kranar som blandar vattnet med luft så att trycket ökar och det känns på samma sätt som om du skulle ha haft ett högt vattenflöde.

I en kran med kallstart, är kranen förinställd så att den alltid börjar rinna med kallt vatten. För att spara på varmvattnet.

För att se hur mycket vatten duschen förbrukar kan du mäta hur lång tid det tar att fylla en tiolitershink. Blir hinken full inom en minut är det läge att skaffa ett nytt och mer effektivt duschmunstycke.
//Energirådgivarna i Skåne

 

Sidan uppdaterad 2023-03-09.