Fönster

Fönster släpper in ljus och värme, men när det är kallt ute släpper de även ut mycket värme från huset. Med rätt fönster kan man hålla nere energiräkningen samtidigt som du får ett bättre inomhusklimat. 

Ett fönster utsätts för stora påfrestningar i form av sol, vind och regn och kanske även av kondens på insidan eller mellan glasen.

Om fönstren är i dåligt skick
Om du väljer att ersätta befintligt fönster, då är det bra att välja energisnåla fönster för att minska husets energibehov under många år framöver. Samtidigt som du sparar energi får du ett bättre klimat inomhus eftersom kallraset från fönstren minskar.

Om båge och karm är i bra skick
Det är inte säkert att du behöver köpa nya fönster, utan satsa i första hand på andra metoder för att minska värmeläckaget. I samband med renoveringen bör du passa på att kontrollera att fönstrets tätningslister är i bra skick och är rätt placerade. Genom ett fönsterbyte eller renovering kan du även få betydligt bättre dämpning av buller än med de befintliga fönstren. 

Värmeförluster

Både antalet glas, konstruktion på karm och fönsterbåge, eventuell gasfyllnad mellan glasen samt vilken sorts glas som fönstret är tillverkat av påverkar fönstrets energibalans. Värme transporteras från varmt till kallt och ju större skillnad det är i temperatur desto mer värme transporteras. Fönstrets U-värde anger hur mycket värme som transporteras från den varma sidan till den kalla. Ett lågt u-värde ger låga värmeförluster och mindre drag.

Hus visande värmeförluster. 15 procent tak, 20 procent väggar, 35 procent fönster, 15 procent ventilation, 15 procent golv. Cirka 40 procent av den tillförda energin används till varmvatten och hushållsel. Resten går till uppvärmning och försvinner …

Hus visande värmeförluster. 15 procent tak, 20 procent väggar, 35 procent fönster, 15 procent ventilation, 15 procent golv. Cirka 40 procent av den tillförda energin används till varmvatten och hushållsel. Resten går till uppvärmning och försvinner genom dålig isolering, otätheter och ventilation

 2-glas (u-värde: 3.0)  3-glas (u-värde: 2.0)  3-glas (u-värde: 1.0)
 ~ 3500 kWh/år  ~ 2300 kWh/år  ~ 1200 kWh/år

ENERGIEFFEKTIVA FÖNSTER

Energieffektiva fönster definieras av Energimyndigheten som fönster med ett u-värde på 1,2 eller lägre. Det ska jämföras med äldre, kopplade tvåglasfönster som har ett u-värde på ca 3,0 och äldre treglasfönster (utan energiglas och ädelgaser) som ligger runt 2,0. Genom att välja ett energieffektivt treglasfönster kan du alltså minska värmeförlusten upp till två tredjedelar. Dessutom kommer du uppleva ett bättre inomhusklimat med mindre kallras och drag som följd. 



KONDENSPROBLEMATIK - fönster 


 

Invändig kondens
Fönster med sämre U-värde får ibland, främst under den kalla årstiden, kondens på det inre glaset. Detta beror på att fönstret isolerar dåligt och att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. När varm och fuktig inomhusluft träffar kallt glas uppkommer kondensutfällning. Andra orsaker till invändig kondens kan vara dålig ventilation, hög luftfuktighet eller till exempel gardiner som hindrar luftcirkulationen intill fönstret. Fönster är konstruerade för att klara regn och fukt på utsidan men inte för att motstå långvarig kontakt med fukt på insidan. Om invändig kondens förekommer under lång tid kan fönstret ta skada.

Kondens mellan glasen
Om varm och fuktig luft från rummet läcker ut genom otätheter i ett kopplat fönster uppkommer kondens på insidan av det yttre glaset som är kallt. En orsak kan vara att husets ventilation fungerar dåligt och har ett övertryck. Detta gör att den fuktiga inomhusluften tränger in mellan glsrutorna. . Bristfällig tätning mellan karmen och innerbågen eller hål för persiennsnören kan vara en orsak till mellanglaskondens. Även moderna fönster med isolerglaskassetter kan drabbas av kondens mellan glasen. Detta är ett tecken på att förseglingen mellan rutorna har punkterats. Den ädelgas som funnits mellan glasen har då troligtvis läckt ut och därmed har fönstret tappat en del av sin isolerande förmåga.

Utvändig kondens
Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isoleringsförmåga. När det är kallt och stjärnklart, förlorar det yttre glaset värme genom utstrålning mot natthimlen. Temperaturen på det yttre glasets yta sjunker under lufttemperatur och under luftens daggpunkt. Om luftfuktigheten samtidigt är hög, sker kondensutfällning mot den kalla rutan. Om glasets yttemperatur sjunker under noll grader kan iskristaller bildas på rutan vilket kan inträffa under höst och vår när det är mycket fuktigt ute och natthimlen är stjärnklar.

Utvändig kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Den försvinner frampå morgontimmarna när det ljusnar och solen åter börjar värma.


Renovering av fönster

Vid renovering av äldre hus är det ofta problem med att byta ut de gamla fönstren mot moderna. Husets karaktär kräver en viss typ av fönster. Men det finns ändå möjlighet att energieffektivisera sina gamla trotjänare.  

Äldre standardfönster med kopplade bågar har ganska dålig värmeisoleringsförmåga. Däremot är de påfallande ofta tillverkade av kärnvirke med bra livslängdsegenskaper Ett hållbart alternativ är därför att behålla fönstrets karm och båge men att förbättra energiegenskaperna med hjälp av energiglas. Man byter helt enkelt ut det inre glaset mot ett nytt glas med bättre isoleringsegenskaper, alternativt kan man ibland sätta in en hel energikasett i fönsterbågen. Detta är dock beroende på fönsterbågens egenskaper och utformning. Utseendemässigt påverkas inte fönstret, men energiläckaget genom fönstret minskar. Ett äldre kopplat 2-glasfönster har ett U-värde på ca 3. Byter man ut det inre glaset mot ett energiglas kan man få ner fönstrets U-värde till ca 1,8, och byter man till en helt ny kassett kommer U-värdet ner till ca 1,3.

Normalt sett är detta en åtgärd man passar på att göra när man ändå ska måla om fönstren. Till höger kan du ladda ner Energimyndighetens skrift "Fönsterrenovering med energiglas" för mer detaljerad information.

Man kan även sätta in en tredje ruta i ett befintligt tvåglasfönster. På så sätt får man en något billigare lösning än de två ovanstående eftersom man slipper ta ut en ruta och ersätta med en ny. I praktiken blir U-värdet ungefär samma som att byta ut innerglaset till en ny kassett.

Tre bilder som med pilar visar att mycket värme släpps ut genom ett kopplat 2-glasfönster, mindre från fönster kompletterat med energiglas på insidan och minst för fönster som har isolerruta med energiglas

Tre bilder som med pilar visar att mycket värme släpps ut genom ett kopplat 2-glasfönster, mindre från fönster kompletterat med energiglas på insidan och minst för fönster som har isolerruta med energiglas