Kyla i villan

Varma somrar gör att behovet av att hålla nere inomhustemperaturen ökar. Solavskärmning och att utnyttja den kalla nattluften är åtgärder som inte kräver mycket energi och kallas ofta passiv kyla. När passiv kylning inte är tillräcklig krävs någon form av kylmaskin, så kallad aktiv kylning för att få ner temperaturerna. Aktiv kyla kan kräva mycket energi, samtidigt som den ger större möjlighet att hålla nere temperaturen.

Börja alltid med att se över möjligheter för passiv kylning!

Stoppa värmen innan den kommer in

Skuggande växtlighet, takutsprång, markiser och andra solskydd kan användas för att minska solinstrålningen. Dessa åtgärder är oftast tillräckliga för att hålla nere temperaturen inomhus under större delen av året. Temperaturen påverkas även av husets isolering och stomme. Ett så kallat grönt tak (tak med växter) fungerar som en extra isolering mot både kyla och värme och kan dessutom bidra till en ökad biologisk mångfald. Avdunstningen från växterna bidrar dessutom med en viss temperatursänkande effekt på omgivningen.
 

Skydda fönstren

Mycket solvärme släpps in via fönstren. Genom att välja fönster som bidrar med lågt värmetillskott och att använda ett eller flera solskydd i solutsatta fönster kan värmeinflödet minskas. Markiser och jalusier som monteras på utsidan gör att en del av solinstrålningen stoppas redan innan den når fram till fönstret.

Solfilm kan placeras både på ut‑ och insidan av fönstret. Störst effekt ger placering på utsidan. Solfilm finns i många varianter och solavskärmnings­förmågan varierar. Persienner kan placeras både mellan fönsterrutor och på insidan av ett fönster. Rullgardiner och gardiner som placeras på insidan kan också bidra till att minska värmeinsläppet. De mest effektiva har reflekterande beläggningar.

g-värde
G-värde är ett mått på den andel solvärme som ett fönster släpper igenom. Ett lågt g-värde innebär mindre soluppvärmning, medan ett högt värde ger mer passiv värme. Ett g-värde på 0,49 innebär att ett fönster släpper igenom 49 % av solvärmen. Vid nybyggnation eller om det är dags att byta till nya fönster är det en god idé att titta på både U– och g-värde. U-värdet är ett mått på hur välisolerat fönstret är.

Kyla via ventilation

För att det ska fungera att ventilera ut värme ur huset krävs att luften ute är kallare än den som är inne alternativt att det finns ett mekaniskt ventilationssystem med kyltillsats. I ett hus med självdragsventilation gäller det att vänta med att öppna upp tills luften utanför är kallare än i huset. Då kan den svalare luften komma in och ersätta den varma. 

Enkla golv– eller takfläktar kan användas för att cirkulera luft. När luften rör sig kan rummet upplevas som svalare även om luften inte kyls ner. Fläktar kan också påskynda luftutbytet om de placeras så att varm luft snabbare ventileras ut genom fönstren.

I ett hus med aktiv frånluftsventilation kan det vara möjligt att öka hastigheten på frånluftsfläktarna så att luftutbytet ökar och temperaturen sjunker snabbare. Även i detta fall gäller det att luften ute måste vara kallare än vad den är inomhus för att ventilationen ska ge kyleffekt. Funktionen kallas ibland Nattkyla.

För hus med aktiv från– och tilluftsventilation (FTX- ventilation) finns olika lösningar för kylning beroende på aggregatens möjligheter. Används FTX-ventilationen för aktiv kyla är det viktigt att kanalrören är isolerade för att undvika skador på grund av kondens.

 

Kyla via värmepump

Har du en värmepump för uppvärmningen hemma kan den i många fall även användas för att kyla. Tänk på att de rör eller slangar som distribuerar kylan i systemet alltid ska vara isolerade för att undvika kondens. Berg- och luft-luft-värmepumpar är de som är bäst lämpade för att leverera kyla.

Jord- och bergvärmepumpar kan användas för att kyla både passivt och aktivt. Passiv kylning sker genom så kallad Frikyla/Naturkyla. Cirkulations­pump används för att utnyttja kyla från mark eller berg och kylan sprids sedan i huset via en eller flera fläkt­konvektorer. Frikyla från jorden kan användas för att svalka under vår och tidig sommar innan marken är uppvärmd, medan kylan från berget kan klara att ge ett behagligt inomhusklimat under hela sommarperioden. Frikyla är ett energieffektivt sätt att kyla. Dessutom gör uttaget av kyla att bergvärmens borrhål ”laddas” och medför att verkningsgraden för bergvärmepumpens värmeproduktionen ökar.

Aktiv kyla kan användas då frikylan inte räcker till eller för utrymmen med behov av exakt temperaturreglering, till exempel vinkällare. Värmepumpens kompressor används i detta fall för att tillverka kyla i stället för värme. Kylan kan sedan spridas med fläktkonvektor. Aktiv kyla kräver större elitillskott än frikyla.

För att kyla med en frånlufts­värme­­­pump kan det vara möjligt att forcera ventilationen nattetid, så kallad Nattsvalka. Genom att öka ventilationen ventileras den varma luften ut fortare, och svalare luft sugs in genom tillufts­ventilerna.  Effekten beror på hur kall uteluften blir under natten.

En luft-luftvärmepump är väl anpassad både för att kyla och värma. För att få kyla vänds värmeprocessen. Kylningen är aktiv. På energimärkningen för luft-luftvärmepumpar både kyl- och värmefaktor. Det är de som avgör vilken energiklass värmepumpen hamnar i. Luft-luftvärmepumpar som iförsta hand är anpassade för luftkonditionering benämns ofta som AC- eller luftkonditioneringsaggregat.

Kyla via luftkonditionering

Luftkonditionering eller AC (air-condition) kan vara fast installerad eller flyttbar. Kylningen sker oftast via ett köldmedium. Luftkylare är en enklare typ av luftkonditionering som i stället kyler med hjälp av vatten eller is.

Fast installerad luftkonditionering (AC)
En fast installerad AC med utedel är en luft-luftvärmepump som i första hand har goda kylegenskaper. En AC-anläggning med både innedel och en utedel som innehåller köldmedium som passerar mellan delarna och ska installeras av en certifierad kyltekniker.

Det finns även fast installerade AC-anläggningar utan utedel. Aggregatet placeras på en yttervägg och ansluts till utsidan via två hål där luft kan passera in och ut. Installationen är enklare och det blir mindre påverkan på utsidan av huset jämfört med en AC med utedel. En AC utan utedel innehåller köldmedium, men eftersom det är inneslutet i innedelen finns inget krav på att en certifierad tekniker ska installera aggregatet. En AC utan utedel är i regel mindre energieffektiv än en AC med utedel. 

Portabel luftkonditionering (AC)
En portabel AC består av ett aggregat som går att flytta runt och en frånluftsslang som monteras ut genom ett fönster eller dörr. För effektiv kylning bör slangen kompletteras med någon form av montagesats som gör att fönstret kan sluta tätt. Det förhindrar att den varma luften kommer in igen. En portabel AC är i regel mindre energieffektiv och låter mer än de fast installerade. De är lämpliga för att kyla enskilda rum eller lägenheter där det inte är tillåtet att göra några ingrepp för att montera fast AC. De är lätta att flytta runt och kan till exempel tas med till sommarstugan. 

Luftkylare
En luftkylare kyler utan att använda köldmedium. Luftkylaren sprider i stället vattenånga i luften. När vattenångan avdunstar sänks temperaturen i rummet något. För att luftkylaren ska fungera måste vatten eller is fyllas på regelbundet. Luftkylaren fungerar bäst med god luftcirkulation och i torr luft och därför bör fönster och dörrar lämnas öppna. Tänk på att kylning med vattenånga kan leda till att luftfuktigheten blir högre än vad huset mår bra av och luftkylare fungerar inte bra i alla miljöer.

Ta hjälp av energi­märkningen

På energimärkningen för luft-luftvärmepumpar och AC-utrustningar finns SEER värde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) och beräknad årlig elanvändning. Ta hjälp av energimärkningen för att uppskatta hur elanvändningen påverkas av olika kyl alternativ. Du kan läsa mer om energimärkning på Energimyndighetens hemsida.


Senast ändrad 2023-05-11