Solvärme (solfångare)

Med solens hjälp kan man genom solfångare producera varmvatten. Det varma vattnet kan sedan användas till att värma upp en byggnad, en pool eller kranvattnet i ett hus. För att värma upp ett hus med solvärme krävs det att man har ett vattenburet värmesystem. Solvärmeproduktionen medför inga utsläpp till naturen under drift.



En solfångaranläggning i Sverige kan täcka upp till cirka 30 % av hushållets årliga värmebehov. Solfångaren kombineras därför alltid med någon annan värmekälla som ger hushållet värme under vinterhalvåret. En sammankoppling av flera värmekällor gör att ditt värmesystem blir mer komplicerat och det krävs bra styrning för att det ska bli effektivt. För att ett system med solfångare och andra värmekällor ska fungera behövs ofta ackumulatortankar som kan magasinera värmen.

Solfångare är liksom solceller beroende av väderstreck och lutning för att få mycket solinstrålning och därmed bra effekt. En solfångaranläggning måste kunna hantera en lång period med sol även om man inte använder varmvatten.

Driftskostnaderna är ofta låga och en anläggning har en generellt beräknad livstid på 30 till 50 år. Ett sätt att försäkra sig om att solvärmeanläggningen har bra kvalitet är att köpa en kvalitetscertifierad anläggning. Solfångare certifieras på olika sätt beroende på var de kommer ifrån. I Sverige används P-märkning och den europeiska standarden Solar Keymark. Importerade solfångare kan ha den amerikanska standarden ICC-SRCC eller någon av de kinesiska standarderna CABR och CGC (Golden Sun).

För hushåll beror lönsamheten av solvärme på hur stor värmeanvändning hushållet har och hur solvärmeanläggningen är utformad och kan därför variera stort.

Solfångare kombinerat med andra värmesystem

Kombinerar du solfångare med ved- eller pelletseldning kan du få ett system där du slipper elda för att få tappvarmvatten under sommarmånaderna. Värmer du med luft-luftvärmepump kan en mindre solfångaranläggning kopplad till varmvattenberedaren vara ett alternativ att minska kostnader för varmvattenberedning. Har du bergvärmepump kan överskottsvärmen från solcellerna användas för att värma borrhålen under sommaren och på så sätt öka bergvärmepumpens effekt under vintern. Även andra typer av värmepumpar kan kopplas till solfångare, men då saknas möjlighet att ta vara på överskottsvärmen under sommaren, vilket ger sämre ekonomi.

Solhybridpaneler (PVT-paneler)

Det finns även kombinerade solel- och solvärmepaneler. Dessa ger både el- och varmvatten. Solfångardelen används i första hand för att kyla solcellerna och på så sätt ge högre verkningsgrad för elproduktionen. Varmvattenproduktionen är lägre än i traditionella solfångare, men passar bra för att återladda borrhål för bergvärme.

Koncentrerande solfångare

Välvda solfångare som samlar solens strålar mot ett absorbatorrör kan leverera vatten och gas med höga temperaturer. Denna typ av solfångare används i större anläggningar inom industrin och kan även leverera värme till ett fjärrvärmenät.

Luftsolfångare

En luftsolfångare består av en solcellspanel som genererar el för att driva en fläkt. Fläkten drar sedan frisk luft genom bakpanelen. Luften värms då upp och blåses sedan in i huset. En luftsolfångare kan hjälpa till att ventilera, värma och hålla nere luftfuktigheten i ett hus. Kapaciteten begränsas av solinstrålningen och luftsolfångare är en komplettering till ordinarie system.
 


Sidan uppdaterad 2022-10-18