Lund

Karin Lindholm
Anders Nylander

 046 - 359 58 34
 energirad@lund.se

Du som bor i Lunds kommun kan få kostnadsfri rådgivning av Karin Lindholm och Anders Nylander inom klimat och energi på telefon, mejl eller via personligt möte.

 

Vi har ställt tre frågor till Karin och Anders om deras arbete


Vad har ditt fokus varit under de år du jobbat som EKR?
Karin: Att hitta metoder och samarbeten som gör att energirådgivningen kan nå så många som möjligt. 2017 nådde vi fem gånger så många människor med våra evenemang jämfört med tidigare år.

Anders: Mitt fokus har varit att ge klimat- och energiråd till företag och villaägare, ofta när de står inför investeringar. 

Beskriv något med dig som har bidragit till ditt intresse att jobba som EKR.
Karin: Jag har alltid haft en stark känsla för att spara resurser. Min mellanstadiefröken klagade till exempel på att jag proppade sidorna i räknehäftet fulla av tal. För mig var det slöseri att lämna pappersyta oanvänd! Intresset för energi började i gymnasiet på en semester då vi hade vägarna förbi Oskarshamn och besökte Simpevarp, kärnkraftverket. Det var jätteintressant och det ena gav det andra, kan man säga!

Anders: Jag gillar att se på komplexa samband från helhet till detalj och reflektera över hur det hänger ihop. Från globala klimatförändringar till hur jag kokar vatten till mitt KRAV- och rättvisemärkta te. Som EKR får jag möjlighet att ge råd till familjer och företag om vad de konkret kan göra för både sig själv och jorden, på kort och lång sikt.

Nämn ett energispartips som du tycker är extra smart att tänka på i vardagen.
Karin: Jag tycker att cykling är så bra! Både som transport och som tankehjälp för att spara energi. Till exempel kan den som har cyklat med en rostig kedja förstå vikten av att hålla maskinerier i trim, och den som har pumpat sumpiga cykeldäck och känt skillnaden efteråt inser att även en bil bör ha välpumpade däck. Cyklister är också bra på att planera sin körning; du vill inte stanna i onödan, utan anpassar din fart per automatik efter trafiken för att slippa stanna helt. Av den naturliga anledningen att det sparar energi!
Så mitt tips, särskilt för bilister men även andra, är att tänka: ”Vad skulle en cyklist göra?” 

Anders: Mitt viktigaste tips är att minska och på sikt bli av med de fossila bränslena.  Det kan du göra på olika sätt, möjligheterna är många!

  • Ställ bensin- eller dieselbilen på de korta sträckorna och cykla i stället. 
  • Åker du taxi? Beställ en som går på biogas. 
  • Ta tåget istället för bil och flyg. Inom Europa funkar det, jag har testat många gånger.
  • Köp en biogasbil nästa gång det är aktuellt. I familjen har vi haft fyra olika och kört mer än 40.000 mil utan bekymmer, ungefär 2-4 kronor billigare per ”liter” bränsle.  


Hållbara Lund
I Hållbara Lund ska det vara lätt att leva miljö- och klimatsmart! Miljötänk ska genomsyra vår verksamhet och din vardag. Lunds kommun arbetar för att du som bor och verkar i kommunen ska ha tillgång till kunskap, information, goda exempel och verktyg som gör det enkelt att välja hållbara alternativ. Tillsammans skapar vi Hållbara Lund!

Läs mer på: www.lund.se/hallbaralund

Fotograf:  Lunds kommun, Kristina Strand Larsson (bannerbild)

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne är ett nätverk för de kommunala rådgivarna i de skånska kommunerna. Vi finansieras av energimyndigheten och erbjuder kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.